Parabola bunul simt







PARABOLA BUNULUI SIMT

Ce este bunul simt? Definitia de dictionar este:”un cumul de bune maniere, politete si grija fata de celalalt”
Dar sa luam cateva exemple pro si contra din Scriptura: Luca 10 de la v 25
Un invatator al Legii, s-a sculat sa ispiteasca pe Isus si l-a intrebat: “Ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?”
Conform definitiei bunul simt, ce credeti? A avut bun simt invatatorul? Nu cred, pentru ca el nu  a intrebat ca sa afle un lucru anume, ci a intrebat ca sa-l ispiteasca pe Mantuitorul, ca sa-l faca de ras fata de ceilati. El stia raspunsul, dovada ca l-a si dat, in versetul 27. In materie de cunoastere a legii invatatorii erau cei mai tari. De exemplu Pavel ca sa stea la picioarele lui Gamaliel a trebuit sa stie pe de rost Septuagina, adica Pentateucul si in greaca!!!
Daca la mine, care lucrez in acelasi domeniu de peste 25 de ani, ar fi venit unul si m-ar fi intrebat asa…, cu iz de bascalie, nu cred ca as reactiona conform definitiei.
Dar ce face mantuitorul?
Dar Mantuitorul NU! EL il ia in serios intrebarea si interesant este felul in care CLADESTE PE POZITIV! Vede partea buna din om! Ia ce-i  mai BUN din el! NU lasa scenarita sa intre in functiune. Dom’le, omul a intrebat pentru ca vrea sa stie, nu ca sa se afle in treaba sau sa-si bata joc! Punct!
Si-l intreaba: Ce este scris si cum citesti? Hopa! Lucrurile s-au inversat. Acum Mantuitorul pune intrebarile ca un profesor veritabil!
Mantuitorul s-a transformat in invatator si-l intreaba, iar acesta ca un adevarat tocilar raspunde promt:
Vs.10:27a Era suficient atat, dar el continua si pluseaza:Vs.10:27b. . Vedem cum atitudinea invatatorului s-a schimbat pt ca Mantuitorul nu i-a raspuns asa cum el s-ar fi asteptat (poate ironic), cu aceiasi moneda.
Mantuitorul ii raspunde:
OK! Fa asa si vei avea viata vesnica. Invatatorul cu o figura fixa:Alo! Stai Dom’le un pic, ca nu e chiar asa. Dar cine-i aproapele meu… ca sa stiu pe cine sa iubesc!
Abia acum se pune problema mantuirii. Mantuitorul il atrage pe invatator in urmatorul proces de gandire:
Luca 10:30-37
Ce ziceti, ce asteptari a-ti fi avut de la Preot si Levit? Cu siguranta la stiinta lor despre Dumenzeu, v-ati fi asteptat sa arunce patrafirul cat colo si sa sara in ajutorul celui cazut! Dar nu a fost sa fie asa. Evreii in schimb nu s-ar fi asteptat la nimic bun de la samaritean. Poate doar sa-l mai jefuiasca si de ce a mai fi ramas pe el saracul. Evrei nu aveau legaturi cu ei. Samaritenii erau persoane de rangul al doilea. Cam cum suntem noi priviti prin Italia, persona non-grata!
Dar iata ca lucruile nu au stat cum se gandesc oamenii. Oare ce l-o fi determinat pe Samaritean sa se complice in acest mod? Ex:Nunta. Vom vedea!
Dar sa vedem ce stratagema foloseste Mantuitorul in relatia cu Invatatorul:
In primul rand:
1.Nu o ia in nume personal (detasare) Mantuitorul putea sa zica:”Invatatorule eu sunt fiu de Dumnezeu, pe mine ma intrebi de mantuire! Dar El nu! Se comporta intr-un stil pe care eu nu cred ca am sa-l pot ajunge vreo data.
NU-DUMNEZEU CLADESTE PE POZITIV. IA PARTEA BUNA DIN OAMENI.
2.Ii raspunde la 2 intrebari:Ce? Si Cum?
In strategia Lui Dumnezeu , El imparte lumea in trei:doua parti religioase si o parte laica
Partea religioasa: sunt cei ce stiu ce scrie in scriptura si raspunde la intrebarea ce? Si partea laica, e cel ce nu stie ce scrie dar raspunde la intrebarea cum!
Ca sa ma explic mai bine as formula asa:
Cel ce stie ce scrie nu traieste, iar cel ce nu stie ce scrie traieste ca si cum ar sti!.
Deci ce primeaza? Bunul simt! Cum citesti Sciptura ? Cu ce atitudine? Cum propovaduiesti Evanghelia?
DA! Iata ce l-a determint pe Smaritean sa se complice in acel mod! Bunul simt!
Da, in acest mod  Dumnezeu ii da Invatatorului Legea Bunului simt. Poti sa stii pe de rost Scriptura , dar daca iti lipseste, cel mai elementar  simt, bunul simt, nu vei trai ceea ce citesti.
Sa avem bunul simt al Manturitolului, care chiar daca te cearta , nu te simti prost, chiar daca alunga din templu pe cei ce faceau comert, nimeni nu se plinge si nu se  simte jignit.
In lume se spune:”Ce tie nu-ti place altuia nu-i face!”, dar mai generos ar suna “Ce tie iti place, fa-i si altuia!” Iar varianta ideala ar fi “Fa-i altuia ce-i place lui!”
Citeste Biblia prin filtrul bunului simt.Traieste sub
Legea Bunului simt, pentru ca in acest mod:
DUMNEZEU CLADESTE PE POZITIV si Ia intotdeauna PARTEA BUNA DIN OAMENI.

Comentarii

Postări populare